De-a lungul timpului, cercetătorii au descoperit că dieta mediteraneană este cea mai bună dietă pentru slăbit, că reduce riscul de a suferi de probleme la inimă şi că are un efect extraordinar asupra creierului. De asemenea, această dietă este secretul celor mai longevivi americani. Din acest motiv, mai multe ţări au propus introducerea dietei mediteraneene pe lista patrimoniului mondial întocmită de UNESCO.
Acum, un nou studiu efectuat în Statele Unite relevă un nou beneficiu al dietei mediteraneene: persoanele care respectă această dietă, mâncând peşte, pui, ulei de măsline, dar puţine lactate grase şi carne, prezintă un risc mai mic de a suferi de probleme de memorie la vârste înaintate.
Singurii care nu se bucură de efectele benefice ale acestei diete bogate în acizi graşi omega-3 sunt cei ce suferă de diabet, se arată în cercetarea publicată în jurnalul Neurology.
Cercetătorii afirmă că este cel mai mare studiu de acest tip realizat până acum, fiind bazat pe informaţiile despre dieta a 17.478 de americani cu vârsta medie de 64 de ani.
În rândul oamenilor sănătoşi, cei care respectau o dietă mediteraneană prezentau un risc cu 19% mai mic de a dezvolta probleme de gândire şi de memorie în comparaţie cu cei ce nu urmau acest tip de alimentaţie.
„Dieta este o activitate importantă pe care o putem modifica şi care poate ajuta la protejarea funcţionării cognitive la vârste înaintate”, a explicat Georgios Tsivgoulis, doctor la Universitatea Alabama şi la Universitatea din Atena.
„Cu toate acestea, dieta este doar una din activităţile importante care joacă un rol în funcţionarea mentală în ultima parte a vieţii. Activitatea fizică, evitarea obezităţii, evitarea fumatului şi evitarea medicamentelor anti-diabet şi anti-hipertensiune sunt de asemenea importante”, a mai spus specialistul.
Studiul a fost finanţat de National Institute of Neurological Disorders and Stroke din SUA şi de US Department of Health and Human Services.
Sursa: AFP